Main menu:

Каручката на Македонската Къща, Студентски Град

Механа в Студентски град с балканска кухня, битова обстановка и много музика. Заведението се намира срещу Зимния Дворец в триетажна сграда. Самата механа е на 2 етажа, като лятото вторият и етаж се превръща в страхотна тераса.

Причината да посетим заведението е въпросната каручка, за която бяхме чували от познати. За целта Ви препоръчваме да сте компания от 6 или повече човека за да успеете да се справите с нея. Каручката наистина е претъпкана с храна – няколко вида месо – пилешко, свински, телешко, ангнешко и суджук, пържени картофи, зеленчуци приготвени на барбекю и хляб. Ние бяхме 5 човека и може би се справихме с 60% от яденето. Сервитьора, който ни обслужва е дружелюбен, предложи ни домашна вино от Мелник.

В центъра на заедението има камина, която зимата придава уют на обстановката и приятен аромат на изгорели дърва.

Няколко минути след 9 започна и програмата – автентични балкански народни и съвременни песни от оркестъра на заведението. Ние не сме механджии по принцип, рядко избираме заведение с оркестър и може би поради тази причина музиката ни се стори малко висока. Ако обаче сте шумна компания и търсите шумния купон по балкански, това е вашето място.

—————————————————————

Храна ( Каручка ) – 6

Усмихнат персонал – 5
Поднасяне – 6
Обстановка – 4  (силна музика)
Цени отгаварящи на качеството - 6

Повече информация за заведението:   тук

Къщата на Джиков – даже и 1 звезда му е много

Преди около година ако не се лъжа отвори това заведение. Като всяка едно ново нещо – то изглежда добре, чисто и обнадеждаващо.  Дотук Джиков са няколко пицарии и тази къща може би е опит веригата да излезе от формата – пица и да се пробва с българска кухня, може би за разнообразие.

Първото посещение преди около година ни направи средно впечатление:  храната ставаше, обстановката горе-долу, и само ако можеше да се чуе човек с отсрещния всичко щеше да бъде ок за квартално заведение.

Вчера решихме да хапнем нещо семпло – задушен боб с наденица и бекон, както и пиле с бял сос и зеленчуци. Както и преди – заведението е шумно. Пак имаме чувството че за да се чуеш с отсрещния трябва да може да надвикаш околните. Може би самото помещение има страхотна акустика :) Всъщност музика едва се чуваше, тоест не музика а само тътен от басовете на песните.

Персоналът е горе-долу вежлив, личи си че някой ги е обучил или накарал да бъдат внимателни, да поздравяват и да се усмихва, което пък за квартално заведение е супер. Сядаме на маса за 5 – 2-ма човека.

Докато си чакаме поръчката на метър-два от нас се долавя скандал  на ниво управител – сервитьорка. Скандалът е точно заради нас :) Кой е позволил на маса за 5 човека да седнат 2-ма. Сервитьорката май го отнесе, а управителчето едва ли е спал същата вечер след като е отчели 30-40 лева загуба заради тази нелепа грешка на бедната сервитьорка.

Помолихме момичето да предаде в кухнята да не слагат гъби в порцията с пиле и зеленчуци, уви готвачът не  е бил на това мнение. Но, въпреки това нямаше проблем, донесоха ни друга порция. Общо взето бая на загуба беше заведението от нас тази вечер. Едва ли и на управителчето му се е разминало, като се е отчитал пред Джиков :)

Кухнята не е нищо особено, ако очаквате ястия от които да си оближете пръстите – това определено не е вашия избор за българска кухня.   В близост препоръчваме ресторант Апетит и Люти Чушки – на Шипченски Проход.

—————————————————————

Храна ( лесковацка плескавица ) – 1

Усмихнат персонал – 3
Поднасяне – 2
Обстановка (градина) – 1
Цени отгаварящи на качеството - 2

Ресторант Бунара – Надежда (сръбска скара ?)

Съвсем случайно минавам през този квартал и решавам да пробвам тази сръбска скара.  Отвън заведението изглежда малко инкогнито, но всъщност си е голямо. Плаче си за поне малък upgrade на входа. Има камина, предполагам и жива музика.

Очаквано за квартала, собственици или управители влизат тежко и говорят на висок глас така че да няма някой който да не ги чуе, но все пак мнозинството заведения са такива така че не е нещо фрапиращо.

Решавам да пробвам лесковацката плескавица.  Обслужването е ок, прилично е облечен сервитьора, музиката не е много силна поне за 12:45 на обед, но предполагам че вечерта положението е на max :)

Порцията е впечатляваща , грамажите са спазени даже според мен съм и на плюс.  Ако не сте ходели в Лесковац или някъде в Сърбия и хапвали сръбска скара, тук ще харесате скарата, но ако пък сте били и сте пробвали сръбска скара, то тук ще се разочаровате.  Сърбите като цяло са много по големи майстори на скарата, съотношението месо / други продукти е в полза на месото в каймата. Тук плескавицата ( Лесковацката) си е като обикновено кюфте.

Само за протокола – тук не се издават и касови бележки, сметките идват написани на ръка.

С две думи мястото си е само за хора от квартала, не си струва да бъде посетено ако трябва да пътувате до него.

В допълнение на статията, намерихме още инфорамция за заведението : http://badholiday.com/complaint.php?com=262

А аз гласува твърдо НЕ за това заведение: Бунара

Храна ( лесковацка плескавица ) – 1

Усмихнат персонал – 2
Поднасяне – 4
Обстановка (градина) – 4
Цени отгаварящи на качеството - 4

Арт Клуб, Пловдив – едно спокойно и уютно място за срещи

Някъде в началото на лятото, отвори врати един нов ресторант с градина в града под тепетата. Заведението се казва „Арт Клуб” и това съвсем не е случайно, защото се намира в двора на Драматичния театър.

С няколко думи описваме мястото като уютно и спокойно, само на един безистен растояние от главната улица на Пловдив, перфектно място, на което може да се чуете с вашите приятели или да направите една бизнес среща. Музиката е страхотна, арт музика бих я определил и за разлика от многото заведения в Пловдив, тук наистина не е на MAX, независимо колко е часа, което е доста дразнещо ако искате да проведете смислен разговор с някой.

Не си направихме резервация, но взехме sms ваучер от сайта за заведенията в Пловдив, с който хапваме за 50, а плащаме 30 лева. Пристигнахме към 20:15, имаше няколко маси с клиенти, като предположихме, че на една от тях седяха или собственици или управители и негови хора – просто имахме такова усещане. Споменаваме го, защото на много места може да се нагледаш на тежко гледащи собственици, все едно ти си им длъжен затова, че си седнал в техния ресторант – типично за много заведения извън София. Тук обаче в това отношение нещата си бяха наред.

Седнахме в просторната радина, в която се усеща и диша артистичен въздух. Поръчахме си червено вино, вода, брускети с маслинова паста, свежа салата с червено цвекло, моркови и заквасена сметана, ризото с пиле, чипс от тиквички, телешки стек, както и една чабата с маслини.

Сервитьорът, който ни обслужваше беше доста внимателен и като цяло бихме казали, че сервиза е на нормално ниво. Поръчаните от нас неща  пристигаха навреме. Храната беше много вкусна, а освен това и поднесена  по елетантен начин, така че удоволствие беше и за очите. Качеството  бихме определили като много добро – пепър стека беше крехък и някъде по средата на средно и добре опечен. Бихме препоръчали горещо да опитате и десерт, тъй като явно на място правят нещата и трябва да се пита сервитьора какво има. Ние засладихме с цедено мляко с плодове, мед и орехи. Докато се хренехме не бяхме излишно притеснявани от сервитьора, което отбелязвам като голям плюс, тъй като ми е доста неприятно през няколко минути да бъде прекъсван разговора ми. Искам да отбележа,че останалите клиенти в ресторанта бяха нормално изглеждащи и с интелигентно поведение, това бързам също да прибавя като позитив, тъй като неневиждам да отида някъде и да чувам глупави провиквания от през три маси или непонятно изглеждащи хора да смущават чувството ми за естетика. Да не пропусна да кажа,че цените са повече от нормални, разходихме се по цялото меню и освен, че можеш да хапнеш и да платиш евтино има ястия и за по-изискан вкус, с по-скъпи продукти и разбира се малко по-високи цени, но това също е повече от разбираемо.

Както се разбира, останахме много доволни, с приятен вкус от вечерта. Въпреки това,бихме си позволили да коментираме някои дребни подробности, на които би било добре да се обърне внимание. Нашият сервитьор беше много учтив, но не се сети да отлее малко вода в чашите ни, а остави шишенцата сами да си налеем. След като аз си поръчах телешки пепър стек, вино и чабата, ако аз бях сервитьор, бих попитал дали клиента не иска и някакво предястие, докато се чака добре опечения пепър стек. Длъжни сме да отбележем че на снимката на стека в менюто им има 2 парчета, а на нас ни бе сервирано само 1, но пък грамажа отговаряше на истината. Решихме да направим още една проба и аз се отрекох от поръчката си (чабата с маслини), но това не притесни нашия сервитьор, той беше склонен да приеме нас за прави, а не това какво е чул – добра оценка заради неговата вежливост и склонност да се съгласи с клиентите си

С две думи, препоръчваме това място за делови срещи, в случай, когато искате да се видите на спокойствие с приятели или пък отбелязване на някой празник. Вътрешната част на ресторанта е наистина арт, впечатляващо стилна и уютна! Персоналът се старае много, но има още какво да научи. Цените са за всеки джоб, така че със сигурност ще посетим пак  “АРТ КЛУБ”, но и със сигурност не само, за да видим какво е развитието.

Ето и малко повече информация за заведението откъдето взехме и ваучера: http://plovdiv.zavedenia.com/1233/Art_Club/

Храна ( телешки пепър стек със задушени зеленчуци ) – 5

Усмихнат персонал – 5
Поднасяне – 5
Обстановка (градина) – 6
Цени отгаварящи на качеството - 5

Перфектната лятна градина в близост до Пловдив – механа Дияна

През лятото, на едно заведение му трябва лятна градина. Малцина са тези места обаче, където лятната градина не е просто няколко маси и  5 саксии, а нещо повече. Направихме една визита в бих казал една от топ-градините за това лято.  Мястото е в близост до Пловдив - на 5 км в посока Карлово – село Труд. Ако се движите към магистрала Тракия (излизайки от Пловдид), посока Карлово, подминавате детелината и 1 км след това влизате в Труд. Подминавате центъра и се оглеждате за немалката кръгла табела Механа-хотел Дияна.

Механа Дияна, Труд

Мястото е пипнато с голяма прецизност, целият двор непосдредствено зад механата и хотела е направен на градина. Масите са пръснати на различни места. В същото време в средата на са оствени няколко, така че да се виждат от всички други маси, идеята е при летни сватби – младоженците да бъдат видими от всеки ъгъл на градината. Това сподели предприемчивата собственичка Мария, която се е опитала да създаде едно от топ местата за сватби за района.

Градината разполага с водопадче, поточе, обрасли с растителност арки, мостчета, импровизиран детски кът, най-различни градински украси и едно дружелюбно зайче.

Учтив и усмихнат персонал. Висока оценка от нас за механа Дияна.

Ето и нашите оценки:

* Храна ( лозови сърмички с катък + пърленка ) – 5    -  (можеше да са с 2-3 повече, щеше да естрахотно ако пърленката се правеше там на място)
* Усмихнат персонал6
* Поднасяне6
* Обстановка (градина) – 6
* Цени отгаварящи на качеството - 6

Ето и клипче на самата градина:

Специално за търсещите лятни градини в София има и специална страница в сайт за заведения с препоръчани летни градини в София:  заведения с градини в София.

Ето и няколко заведения с градини в София:

Арена Ди Сердика

 

 

 

 

Te Quiero,

Poco Loco – Добър пица дебют за сезона в Пловдив + мексиканска кухня – ресторант

ВНИМАНИЕ: ПРИ ПОВТОРНО ПОСЕЩЕНИЕ ПИЦИТЕ БЯХА ТВЪРДИ КАТО ПОДМЕТКА :) ЯВНО Е ВЪПРОС НА КЪСМЕТ ДОБРАТА ПИЦА. ЛЕКО СИ ВЗИМАМЕ ХВАЛБИТЕ НАЗАД. НЯМА ДА СТЪПИМ ПАК ЗАСЕГА.

Ето и едно заведението за което разбрахме от познат на познат. Никаква информация за него в интернет, първия опит за посещение – неуспешен тъй като не работеше в Петъчен ден в 3 следобед, но не се отказахме и направихме втори опит.

мексикански ресторант в Пловдив

Страхотна ненатоварваща атмосфера за ресторант, изненада бе че персоналът си говореше на италиански. Малко ни учуди че уж е мексиканско заведение а вътре има италианци, но предполагаме че за да не кръстат поредния “италиански ресторант” хората са го нарекли италиано-мексикански за да са по интересни от другите.

Меню на заведението

Менюто е разделено на две – има страници само с италиански предложения, както и с мексикански. Това което обаче впечатли е пицата Куатро Стаджионе или Четири сезона.  Мека и тънка плънка, рядко може да случите на такава, явно тестото което ползват не е стандартно а използват най-вероятно и италианско. От пицари знаем че тестото има значение :)

Персоналът е приятелски настроен. Трябва да отбележим, че ни посрещнаха ни с комплимент от заведението – една малка чаша Розе. Разбрахме че заведението е отворило преди около 4 месеца, което ще рече около Април.

Цените са средни или около 10-20 лева на човек за едно средно хапване. Очаквайте в това ресторантче да се навъртат и повече италианци, въпреки че заведението не е центъра, явно в града се намират местни “италианци”.

 

Ето и адреса на заведението и дори ако от заведението са се постарали да качат повече информация за местенцето: Poco Loco

 

 

 

Храна ( пица и фахитас ) - 4    -  (Първитя път пицата беше 6, вторият път не ставаша)
Персонал – ( самият персонал е атрактивен сам по себе си )
Поднасяне – 
Обстановка - 6 - (скромно уютно семейно ресторантче)
Цени отгаварящи на качеството - 4  (цените не са много високи, но свинското месо не бе от най лесните за смилане :) )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ньоките в София, които трябва да опитате ако обичате паста

След като получихме няколко негативни коментара за нашумялото заведение за паста в центъра Spaghetti Kitchen, решихме да действаме срещу витаещия във въздуха “hype”, и да опитаме нещо не толкова “модерно”.  Особено след като получихме сигнал ,че неизпитото вино от клиенти се пресипва и продава наново.

Паста в София

Заведението което искахме да пробваме е Класик и се намира на ул. Сердика 14, на 300 метра по самата уличка, ако се движете пеша по Дондуков.  По известно като пицария, а именно защото на табелата отвън пише Pizzeria Classic, човек не се
сеща веднага за паста, но такава имаше и то повече от 10 различни предложения. Това което спира погледа ми са “Ньоки с телешки кюфтенца”.  Ньокита последно съм ял във Верона, при една екскурзия и това веднага ни провокира да ги пробваме.  Въпреки че това заведение не ни бе препоръчано от никой и бяхме малко скептично настроени към пастата, очакванията ни бяха тотално опровергани. Ньоките, наричани още дебелия братовчед на пастата,  бяха наистина пресни, меки и вкусни. Доматеният сос беше направен от истински домати, а за телешките кюфтенца нямахме никави забележки, единствено ако имаше още 2-3 в чинията щеше да е прекрасно.  Оценката ни за дебелия братовчед на пастата е 6-ца, без да се колебаем.

Другата порция паста бе Талятели със спанак и пиле, също ни изненада но лична аз не съм привърженик на пастата в комбинация със спанак, оценката ни за която е 5.  Самите талятели дойдоха 2 минути след поднасянето на Ньокитата,  което е лека забележка за персонала, всички ястия от един тип се поднасят едновременно и това трябва да се спазва ако заведението държи на добри клиенти, ценители.

Разбира се компанията на пастата бе бяло вино с много лед –  задължително за летния период.

Ценовата категория на заведението е около 15 лева на човек, което го прави конкуретно на други “по-известни” паста заведения в София, но по качество мисля че не отстъпва с нищо.

Градината не е голяма – има към 8 маси и когато стане тъмно след 8:30, в градината става наистина уютно и приятно. Около заведението няма трафик, единственото разсейване идва от минаващите трамваи (20 и 22), но това по скоро придава още по уютна обстановка на централно софийско заведение.

Ето и нашите оценки:

  • Храна ( паста )  - 5.5
  • Усмихнат персонал – 6
  • Поднасяне – 4
  • Обстановка (градина) – 6
  • Цени отгаварящи на качеството  - 6

 

Определено ни спечелиха за Паста ( Ньоки ) оттук нататък.

Ревюта на заведения

Това е блог за заведения, в който може да откриете реални ревюта на заведения от реални хора. Ще се стараем всяко ревю да има и снимков материал, а също така и да са правени без знанието на собственици/управители.

Switch to our mobile site